Ononderhandelbaar: verhoging defensiebudget

Door: Klassiek Liberaal

Met provocaties door Iran, China en Rusland, die er op uit lijken de wereldvrede te bedreigen, is het pure noodzaak dat we vasthouden aan het in ons verkiezingsprogramma vastgelegde verhogen van het defensiebudget naar tenminste de NAVO-norm.

Niet alleen hebben we meer en betere hardware nodig, beter materiaal voor defensiepersoneel, willen we het vrije westen helpen verdedigen. Er zal ook stevig moeten worden geïnvesteerd in cyber warfare. Maar Nederland kan dat niet alleen, daarvoor zijn we simpelweg te klein.

We schuilen dan ook al vele decennia onder de NAVO-paraplu, omhooggehouden door vooral de Verenigde Staten. Die vragen daarvoor wel iets terug: dat we ons houden aan de afgesproken bijdrage van 2% van de begroting aan defensie. Nederland haalt dat al jaren niet, tot logische irritatie van de Amerikanen.

De Amerikanen hebben gelijk. Nederland vraagt in EU verband afspraken na te komen, dus ook in NAVO verband. Bovendien is het (kunnen) verdedigen van het grondgebied een grondwettelijke taak, die bij de NAVO is ondergebracht. Dus deels uitbesteed. Ook zijn criminelen steeds vaker in het bezit van zware wapens, is er een voortdurende ernstige terreurdreiging, die een zeer forse uitbreiding van de KMAR en de landmacht noodzakelijk maakt.

Hoog tijd dat we laten zien dat onze vrijheid en veiligheid topprioriteit zijn, en vasthouden aan het voornemen in het verkiezingsprogramma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *