Meerstemmigheid maakt de VVD sterker

Door: Peter Lamberts, Bestuurslid VVD Barneveld (LN Vallei & Veluwe)

Met de komst van de werkgroep ‘Klassiek Liberaal’ heeft (eindelijk) een groep VVD-leden zich succesvol gegroepeerd met een ander geluid dan het geluid van Mark. Is dit succesvol, omdat Mark het niet goed doet? Zeker niet; als fervent criticaster van Mark vind ik zelfs dat hij het geweldig doet. Misschien zou het wel het beste zijn voor het land als hij tot voorbij zijn pensioen het land zou leiden. De grote vraag is alleen: wat gebeurt er dan als hij ooit een keer stopt en iemand anders alle kakelende kippen bij elkaar in een hok moet zien te krijgen? Het maakt de andere politici ook wel een beetje lui: ze kunnen er een potje van maken en Mark ruimt de rotzooi wel weer op.

En de vraag is ook: is Mark nou zo goed, omdat hij geweldig is? Of is hij goed, omdat de partij om hem heen zo geweldig is en maakt hij het geweldig af? Ik ben al een jaartje of 35 lid van de VVD en heb gezien hoe de VVD er voor zorgde dat Rita Verdonk een geweldige minister kon zijn. Er zijn veel meer voorbeelden van toppers, die konden uitblinken door de vele volksvertegenwoordigers, de vele bestuursleden en al die meedenkende en meewerkende leden. Mark is ook zo’n topper, die kan excelleren door de omgeving waar hij zich in beweegt. Die omgeving wordt alleen wel steeds kleiner!

Concurrentie maakt iedereen sterker

Een goede leider organiseert haar eigen kritiek en iedere liberaal weet dat je sterker wordt door concurrentie. Niet dat concurrentie leuk is. Integendeel. Je wordt er alleen wel beter van. Soms moet iemand tegen Trump zeggen dat zijn voorstellen niet goed zijn. Soms moet je tegen Mark zeggen dat zijn plannen moeten worden bijgesteld. Het verschil: Trump luistert niet.

De vraag staat al enige tijd centraal: luistert Mark wel? Of: nog wel? Zoals bij iedere lang-zittende politicus zijn bij Mark zijn gelijken van het toneel verdwenen. De mensen met gezag en ervaring, die hem konden tegenspreken zijn met pensioen of hebben een andere werkkring gevonden. Wat overblijft zijn geweldige mensen met te weinig bagage om het op te nemen tegen de reus, die Mark inmiddels is geworden. Zowel in Europa als in Nederland heeft hij een geweldige staat van dienst opgebouwd, maar er zijn steeds minder mensen, die hem kunnen corrigeren.

Alle ballen op Mark

Het probleem om met hem in discussie te gaan ligt niet alleen op het verschil in ervaring en politieke vaardigheid. Buiten de VVD is al lange tijd iedereen eendrachtig bezig om Mark te beschadigen. Iedereen ziet zijn kwaliteiten (en de eigen beperkingen) en weet dat er nooit meer dan 150 zetels zijn te verdelen. In plaats van samen op te trekken om het land zo sterk mogelijk te maken trekt iedereen samen op om Mark neer te halen.

Is het dan handig om vanuit de rug van Mark ook nog een keer te roepen dat het wel anders kan? Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig wordt wel eens gezegd. Toch is het belangrijk dat we binnen de VVD geen eenheidsworst worden. De daling van het ledental van de VVD komt niet alleen door het gebrek aan belangstelling voor de politiek; heel veel vrienden van mij – ook kritisch ingesteld – hebben hun lidmaatschap opgezegd, omdat er geen ruimte is voor een ander geluid.  Uiteindelijk zijn we liberalen. Dat zijn van nature wat dwarse, eigenwijze types; geen applausmachine. Als de partij zich dan organiseert van boven naar beneden en aangeeft hoe je ‘doener’ kunt worden (dus: doen wat landelijk wordt bedacht) dan haken veel leden af.

Lang leve Klassiek Liberaal

De ontwikkeling rondom Klassiek Liberaal is dan ook een verademing. Niet omdat ze de heilige waarheid hebben gevonden, maar juist omdat iets anders roepen dan we gewend zijn binnen de VVD (en het is ook helemaal geen verkeerd geluid). Niet door zich af te zetten tegen Mark, maar gewoon door een ander standpunt in te nemen. En dan blijken er meer doelen te zijn waar je je pijlen op kunt richten, zoals b.v. Groen Links. ‘Als iets stront is moet je het ook stront noemen’ is natuurlijk populistisch, maar als je kijkt hoe ze het in Amsterdam doen is het ook gewoon waar.

En wat is er tegen dat je mening wat minder gepolijst is en dat je er niet alleen maar vrienden mee maakt? Wat maakt het uit of alles wat je zegt onberispelijk is? Het is gewoon heerlijk om je mening te geven, zodat mensen zich in jouw verhaal kunnen herkennen en hier bij aansluiten. Bij Klassiek Liberaal zijn dat heel veel mensen (leden én oud-leden).

Het is aan Mark om er zijn voordeel mee te doen. Het is ook een basis voor nieuw talent om zich te laten zien en te laten horen. Als hij of zij goed is kan er een nieuwe Mark tot bloei komen. Of een nieuwe Frits. Of een nieuw Hans. Of echt een nieuwe VVD-topper met een eigen naam en een eigen gezicht, die het land weer verder kan helpen naar een nieuwe stip op de muur. Laat de VVD en haar leden de basis zijn voor toppers waar het hele land op kan bouwen en laat ze zich niet omvormen tot een éénstemmige partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *