Arm Armenië

Het was een video dat op 15 februari verscheen via AFP (Agence France-Presse) News: “Azerbaijan is planning a “full-scale war” against Armenia. Armenia PM Pashinyan Warns”.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=7nd2S_AxgcI.

Een onheilspellend nieuwsbericht waar je tevergeefs naar zult zoeken in de Nederlandse media, een bericht over een vergeten oorlog en over, helaas, een vergeten volk. Het is een wat wrange tegenstelling, er is veel bekend over de geschiedenis van de Armeniërs, met als historisch dieptepunt de genocide in 1915. Er is veel sympathie met het lot van de Armeniërs. Tegelijkertijd heeft het nauwelijks onze aandacht en speelt de huidige oorlog in Armenië nauwelijks een rol in de media of onze Tweede Kamer / regering.

Wat maakt dat Armenië weer aan haar lot wordt overgelaten? Waarom is er geen steun voor Armenië tegen de agressie oorlog van haar buurland, Azerbeidzjan? Armeniërs sterven letterlijk de hongerdood, Azerbeidzjan pleegt bewezen genocide.

Is het voor ons letterlijk te ver weg? Zijn het de geopolitieke verhoudingen die ons in de weg zitten? Ja, Turkije is een belangrijke bondgenoot binnen de NATO en een belangrijke handelspartner binnen de EU. Maar mogen dat redenen zijn om weg te kijken van de genocide vandaag de dag? Mogen dat redenen zijn om de genocide van 1915 te ontkennen?

De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen een motie aangenomen, waarin de massamoord op het Armeense volk in 1915 wordt erkend als genocide. Maar desondanks blijven achtereenvolgende kabinetten spreken over “de Armeense kwestie”. En dus blijft Nederland officieel de genocide ontkennen. Dat is niet uit te leggen. Niet in het licht van de geschiedenis, niet in het licht van de actualiteit. Het is ook niet uit te leggen omdat meerdere landen, lid van de EU en/of lid van de NATO, de Armeense genocide wél erkennen. Dus angst voor Turkije hoeft voor het Nederlandse kabinet geen rol te spelen.

Eén van de grootste dictators uit de vorige eeuw, zei ooit: “Wie herinnert zich nog de vernietiging van de Armeniërs?”

Wij blijven ons de genocide op het Armeense volk herinneren, wij blijven ons inzetten voor erkenning door Nederland van deze genocide, wij blijven ons inzetten voor steun aan het Armeense volk. Wij roepen het nieuwe kabinet op om deze stap naar voren te zetten, om Nederland te laten aansluiten bij onze partners in de EU en de NATO en de Armeense genocide te erkennen en het Armeense volk te steunen. De Tweede Kamer heeft het al gedaan, nu onze regering nog.

Auteur: Jan Veerenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *