’Belagen van vrouwen is niet normaal’. Dochters van raadslid doen boekje open

Meiden en vrouwen die altijd op hun hoede zijn als ze alleen over straat gaan. De Alkmaarse VVD-fractieleider John van der Rhee schrok toen zijn drie dochters (16, 18 en 20) onlangs een boekje opendeden over hoe zij over straat moeten. Met hun instemming deed hij er afgelopen week in een indrukwekkend persoonlijk relaas verslag van.

Doorgaans hebben ze het er niet zo over, de drie dochters. „Ze lijken de verhalen wat te downplayen”, zegt Van der Rhee.
Maar het verhaal van de Britse Sarah Everard (33) veranderde dat. Everard liep in Londen ’s avonds alleen terug naar huis na een bezoek aan een vriendin. Ze werd ontvoerd en vermoord. Haar lichaam werd teruggevonden in een bos.
De recente moord leidde in Engeland tot een debat over veiligheid op straat. Er werd een campagne gestart, #ReclaimTheStreets, waarin vrouwen bepleiten om ook ’s avonds veilig over straat te kunnen. Van der Rhee vertelde afgelopen week, in een politieke vergadering over de veiligheid in Alkmaar, dat dit bij zijn dochters ’een waterval van ervaringen naar boven bracht’. Met toestemming van de meiden, gaf hij een bloemlezing over hoe zijn dochters over straat moeten en hoe ze zich indekken tegen seksuele intimidatie. Van der Rhee: „Ook overdag zijn er mannelijke voetgangers, fietsers en scooterrijders, die roepen, sissen en intimiderend gelijk op blijven lopen of rijden. Er wordt langzaam meegereden in auto’s, vanwaaruit allerlei schunnigheden worden geroepen, met pogingen tot klemrijden, toeteren en uitstappen.” „En als je alleen bent, ga je als jonge meid of vrouw maar beter niet het park in, welk park dan ook in Alkmaar.” „In de binnenstad kan het overal gebeuren, maar beruchte plekken zijn de Dijk, de omgeving van de Herenstraat bij de Friesche Brug, met coffeeshop en kroeg op de hoek, en verder elke smalle straat.”

Uitgescholden

„Toen mijn stoere oudste dochter van 20 een vriendin wegbracht naar de bushalte, nam zij haar fiets mee. Het bleek een standaard actie van haar te zijn. „Ja pap, dan hoef ik niet alleen terug te lopen.” Op mijn vragende blik zei ze: „Nu kwam er ook weer een scooter aanrijden, terwijl ik net op mijn fiets stapte toen de bus vertrok. Ik werd uitgescholden voor hoer toen ik niet reageerde op hun ’hey schatje, wil je neuken’ en probeerde zo snel mogelijk weg te fietsen. Blijkbaar waren ze zo met mij bezig, dat ze het bochtje van het fietspad niet zagen, want ik hoorde ze op de grond klappen.” „Mijn jongste dochter van bijna 16 heeft standaard haar sleutels tussen haar vingers paraat als zij alleen loopt. Mijn middelste dochter van 18 heeft standaard niet allebei haar oortjes in op straat, omdat zij wil horen of er iemand te dichtbij komt. Alle drie sturen ze, als zij alleen op pad zijn, standaard hun live-locatie in de gezins-whatsapp groep.”

Hoede

„Mijn meiden zijn geen bange wezens. Het zijn ondernemende, vrolijke en sociale jonge vrouwen, die positief in het leven staan. Maar als zij alleen op straat lopen in onze stad zijn zij altijd op hun hoede, nemen ze voorzorgsmaatregelen.”
„Zij voelen zich zeer onveilig. En met hen geldt dat voor veel, veel te veel, meiden en vrouwen.” „En dat ligt aan mannen”, aldus Van der Rhee. „ Want er is blijkbaar een cultuur ontstaan, die ik weiger te erkennen als normaal, waarin meiden en vrouwen blijkbaar bejaagd en verbaal belaagd mogen worden. Dat dit klaarblijkelijk niet alleen door een paar kansloze randdebielen gebeurt, blijkt uit het veelvoud aan klachten en ervaringen, in mijn gezin, bij mij in de fractie, bij vrienden en familie.”

Vooroordeel

„En het zijn niet alleen maar, zoals het vooroordeel luidt, de ’getinte buitenlanders’. Nee, het is breder: het zijn oudere mannen en jongere jongens, kansrijke mannen en kansarme jongens, de kansenparels. De billentikker is slechts een in het oog springend zielig voorbeeld.” „Deze hele straatcultuur ligt aan individuele mannen en jongens, en aan groepen jongens en mannen met een groot sociaal probleem. En daar hebben we als maatschappij geen antwoord op, lijkt het wel. Want blijkbaar worden deze misbaksels niet gecorrigeerd, door hun moeders, door hun zussen, of door hun broers, vaders of vrienden. Deze bizarre straatcultuur is blijkbaar’ normaal’ geworden.” „Er moet wat gebeuren, want de officiële cijfers geven niet weer wat er op straat echt aan de hand is. Wie is de baas op straat? Het onopgevoede, misdragende en intimiderende tuig, al dan niet getint of kaaskop?” „We moeten de Alkmaarse straten en parken weer teruggeven aan de meiden, de vrouwen en dus aan onszelf.”
Van der Rhee pleit voor een aanpak op drie fronten van opvoedcampagnes tot en met het strafbaar stellen van straatintimidatie. Op een vraag van de PvdA of hij ook bijvoorbeeld homostellen en transgenders in zijn verhaal betrekt, had hij een kort antwoord; „Iedereen moet veilig over straat kunnen.”

Alkmaar zou voorbeeld moeten nemen aan de Rotterdamse methode

Als het aan John Van der Ree ligt neemt Alkmaar een voorbeeld aan Rotterdam. De Maasstad heeft al jaren een methode die straatintimidatie moet uitbannen. Centraal staat de oprichting van een meldpunt zodat meiden en vrouwen ergens met hun verhaal terechtkunnen, en dat tegelijk de ware omvang van het probleem wordt geregistreerd. Want iedereen zegt dat het erger wordt, maar getallen zijn er niet. Daarnaast moet straatintimidatie strafbaar worden. Dat kan het snelst eerst in de eigen APV, maat Van der Rhee wil ook een letterlijk verbod. De zojuist begonnen kabinetsformatie is een mooie gelegenheid om dat te regelen. Burgemeester Emile Roemer zou dit moeten bepleiten in Den Haag. Bij het verbod horen ook speciale trainingen voor bestaande en extra aan te nemen handhavers. Maar voorkomen is natuurlijk beter, vindt Van der Rhee. Dus wil hij het bij iedereen tussen de oren krijgen dat seksuele straatintimidatie niet normaal is. Het onderwijs kan daar een rol in spelen, maar ook straat- en jongerenwerkers. Een grote campagne moet plegers tot inkeer brengen. Verder wil de VVD’er ondersteuning van slachtoffers van straatintimidatie. Psychische hulp, maar ook weerbaarheidstrainingen. ‘Handelingsperspectief’ bieden is, ook nodig. Dat slachtoffers en getuigen weten wat ze doen moeten en waar ze terecht kunnen. Burgemeester Emile Roemer gaat zich verdiepen in de Rotterdamse aanpak en komt met een plan. Wettelijk verbieden kan, zegt hij, maar je moet bij de rechter wel met bewijzen komen en dat is vaak lastig.

Bron: NHD (Noordhollandsdagblad), 20 maart 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *