De linkse muis

Door: Jan Veerenhuis

In het dagelijks verkeer moet links wachten op rechts

In politiek Den Haag heeft links voorrang. Krijgt links, Pvda en Groenlinks voorrang van de VVD. De PvdA en Groenlinks, voor de laatste verkiezingen gezamenlijk nog 23 zetels, hebben nu bij elkaar opgeteld 17 zetels. Links krimpt, ook als je ze bij elkaar optelt. Dat optellen is niet iets dat door mij is verzonnen, ik vind het een wat rare bezigheid, maar wat vanuit die linkse partijen zelf komt. Elk op eigen kracht waren ze te klein, durfden ze niet mee te doen aan de formatie. Dus is er verstandshuwelijk op links (voor zo lang het duurt).

17 Zetels en een grote broek. Het doet denken aan de muis en de olifant, die samen oplopen, waarbij de muis zegt “wat stampen we lekker”.

Twee berichten uit het nieuws van vandaag, 19 september, waaruit blijkt dat de VVD buigt voor klein links. Op de NOS staat te lezen:

“De komende week overlegt VVD-fractievoorzitter Hermans, ook namens D66 en CDA, met andere partijen “in het brede politieke midden” over mogelijke aanpassingen in de begroting voor volgend jaar. Die begroting wordt dinsdag, Prinsjesdag, ingediend. “Iedereen realiseert zich dat de lijnen met GroenLinks, PvdA en ChristenUnie open moeten zijn”, zei Rutte daarover.”

Sinds wanneer wordt Groenlinks, gevormd door communisten, tot het politieke midden gerekend? En sinds wanneer gaat de VVD over begroting onderhandelen met alleen linkse partijen? Notabene buiten het debat tijdens de APB om. Waar blijft de inbreng van de andere gekozen partijen? Blijkbaar telt voor de VVD alleen de mening van klein links.

Het andere bericht is minstens zo schokkend, uit de Telegraaf van 19 september:

“Het demissionaire kabinet haalt eurocommissaris Frans Timmermans links in nu er kritiek wordt geuit op zijn – vooral in Oost-Europa omstreden – klimaatplannen. Den Haag vindt zijn groene beleid voor auto’s en luchtvaart nog niet ambitieus genoeg.“

Naar mijn beste weten is dit kabinet nog steeds demissionair en zou het niet meer moeten doen dan op de winkel passen, geen controversiële beslissingen nemen. En het heeft er alle schijn van dat dat nu wel gebeurt. Beslissingen die alle Nederlanders in de portemonnee gaan voelen, maar waar geen mandaat voor is. Waar die kiezer in maart niet voor heeft gekozen.

VVD, waarom die angst voor klein links? En waarom is onze fractie zo oorverdovend stil?

De VVD in dit demissionaire kabinet mag nu geen zwaar omstreden koers inslaan. Een koers die haaks staat op ons eigen verkiezingsprogramma, een koers die enkel klein links paait. De grootste angst van onze achterban is dat we zo toch eindigen met een linkse wolk in Rutte IV.

VVD wordt wakker. Blijf weg van klein links, voer ons verkiezingsprogramma uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *