Die pet past iedereen

Door: Jan Veerenhuis

Die pet past iedereen

De bekende slogan van de politie om personeel te werven.

Met de dreigende vorming van een links kabinet, komen ook allerlei wensdromen naar boven borrelen waar Nederland niet beter van wordt. Eén van de groenlinks wensdromen is, dat agenten een hoofddoek, als uiting van hun geloof, mogen dragen.

Nederland kent scheiding van kerk en staat. Dat betekent dat je in Nederland vrij bent in je geloof. Dat je je geloof mag belijden, dat de overheid neutraal is. De overheid zal jou niet anders behandelen, omdat je katholiek, protestant, joods, islamitisch of van welk geloof dan ook bent. Ook niet als je toevallig atheistisch bent of je eigen geloofsstroming wilt beginnen. De overheid kijkt niet naar je geloof en geeft geen geloofsovertuiging voorrang. De overheid is neutraal, qua religie, qua politiek. Iedereen is gelijk voor de wet. Iedereen wordt in gelijke gevallen gelijk behandeld.

Je wordt gelijk behandeld, ook als je betrokken inwoner van je gemeente, een nieuwe politieke partij opricht. Om mee te doen met de raadsverkiezingen, zijn er een aantal voorwaarden en daarvoor moet je naar het gemeentehuis. Je wordt geholpen door een ambtenaar die een button draagt van een bestaande politieke partij. Dat vinden wij in Nederland terecht niet acceptabel. Want, door die button, is de overheid ineens niet meer neutraal en wordt je dan nog wel gelijk behandeld?

Hoe is het nu geregeld in Nederland? “De politieambtenaar zal in het belang van zijn gezag, neutraliteit en zijn eigen veiligheid, bij zijn optreden, in contact met het publiek, een gezagsuitstralende, neutrale en veilige houding behoren in te nemen”. Deze gedragscode uit 2011 is in 2019 nog eens bevestigd door Minister Grapperhaus: “Een uitstraling van onpartijdigheid en objectiviteit van politieambtenaren is een voorwaarde voor de legitimiteit van de politie bij het uitoefenen van haar bijzonder overheidstaak”.

De politie hoort, net als de overheid in het algemeen, in haar verschijning, uiterlijk en optreden, neutraal te zijn. En omdat een beetje neutraal niet bestaat, mag aan een agent niet zichtbaar zijn, welk geloof hij heeft, op welke partij hij stemt, of hij vegetariër is.

Stel je eens voor: een agent met een speldje van de Partij voor de Dieren, moet handhaven bij een demonstratie van Farmers Defence Force. Een agent met een sjaaltje van Ajax moet supporters van Feyenoord op afstand houden. Een agent met keppeltje moet een burenruzie tussen twee moslims sussen. Een agent met een zichtbare tatoeage van motorclub No Surrender, arresteert een demonstrant van Black Lives Matter. Een agent met een hoofddoekje…vul het voorbeeld maar in.

Het zijn voorbeelden en er zijn veel meer voorbeelden te bedenken, waarbij iedereen direct zal zeggen: “dat kan niet, die agent was niet neutraal en wat zegt dat over zijn handelen?”. Het gevolg is dat elk optreden van onze politie, bij handhaving van de openbare orde, bij hulpverlening, in twijfel zal worden getrokken. Het gezag verdwijnt, de politie raakt in diskrediet. Voor deze wensdroom van GroenLinks is maar één plek: de prullenbak.

Tenslotte is een agent een hoofddoekje ook niet nodig, immers, die pet past iedereen.

Jan Veerenhuis,

Monique De Vos-Verwaijen

Paul Slettenhaar

Reinier Geerligs

Ad Lagas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *