Geef Brainport de ruimte

Brainport Eindhoven is uitgegroeid tot de economische motor van Nederland, en heeft zich getransformeerd van een regio die sterk afhankelijk was van Philips tot een divers en snel groeiend ecosysteem van deeptech-ondernemerschap. Deze economische motor heeft ruimte nodig, maar de laatste jaren staat het ondernemingsklimaat onder druk. Dit heeft ertoe geleid dat Shell en Unilever besloten hebben om hun hoofdkantoor te verplaatsen naar Londen. Ook ASML heeft gedreigd met vertrek, maar de operatie Beethoven moet ervoor zorgen dat zij in Nederland blijven. Dat klinkt als muziek in de oren.

Brainport moet blijven groeien, het is daarom terecht dat het hoofdlijnenakkoord aandacht besteedt aan ondernemerschap en het verdienvermogen van bedrijven, doordat eerdere fiscale plannen voor ondernemers zijn teruggedraaid. Bijvoorbeeld de belasting bij het kopen van aandelen en de verhogingen van de energiebelasting en CO2-heffing. Daarnaast moet er meer ingezet worden op talentontwikkeling. Deze initiatieven zijn er om het tekort aan technisch geschoold personeel aan te pakken. Daarom verwachten de drie Noordelijke provincies tussen 2025 en 2030 3.200 extra afgestudeerden per jaar in de techniek te kunnen leveren. Hiervoor worden nieuwe opleidingen ontwikkeld zoals een opleiding Instrumentenmakerij (mbo), een Associate Degree Analysetechnieken (hbo) en een Engineering Doctorate Autonomous Systems (wo).

Bovendien zijn er talloze initiatieven om techniek aantrekkelijker te maken voor studenten en werknemers die zich graag willen laten omscholen. En toch hebben we de plicht om ervoor te zorgen dat de instroom van internationale studenten beheersbaar blijft. In ieder geval slimmer, en meer gestuurd op basis van behoefte. Voor een opleiding als psychologie leiden we genoeg Nederlandse studenten op, kijk dan vooral naar techniek. Slimme werving, wat ook geldt voor slimme arbeidsmigratie, hoogopgeleid en inzetten op schaarste. In dat opzicht kunnen we nog veel van Canada leren. Ook dat is in het belang van Brainport. En nu de schop in de grond om Brainport verder te laten groeien, wat een hefboom is voor de gehele Nederlandse economie.

Reinier Geerligs
Vz. Klassiek Liberaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *